2022 – Het jaar van de Soevereiniteit.

3 Essentiële veranderingen op een rijtje

Elk jaar zijn we benieuwd en kijken we uit naar wat het brengen zal.

Ik kon het niet laten te onderzoeken wat oude tradities (kabbala, astrologie, numerologie, esoterische wijsheid, vrouwelijke traditie) voor 2022 te vertellen hebben.

De rode draad: een jaar van extremen die elkaar snel opvolgen in een soms nog moeilijk te volgen tempo. Een jaar van turbulentie, chaos, verval van oude systemen én evengoed een jaar van vreugde, verbondenheid en geluk. Ja, extremen dus. 

De symboliek achter de dingen geeft handvaten om de chaos te navigeren; transities en veranderingen eerder aan de binnenkant, die ons door de uitdagingen aan de buitenkant heen loodsen.

Ik zet ze op een rijtje:

1. De roep tot empowerment: van buiten naar binnen

 

Om te beginnen waar staat empowerment voor: the process of becoming stronger and confident, especially in controlling one’s life and claiming one’s rights (Oxford)

Hoe krijgen we meer controle over ons eigen leven, worden we krachtiger en meer zelfzeker? De beweging van buiten naar binnen.

Eerder dan onze aandacht en energie aan de chaos rondom ons te geven, is het belangrijk de aandacht naar binnen te richten en dat punt van innerlijke rust te vinden. Een anker dat ons belet als een losgeslagen schip de woeste storm te ondergaan. Een innerlijke reddingsboei – een rustboei – die ons beschermt, in evenwicht houdt en waardoor we de kalmte bewaren, hoe hard het aan de buitenkant ook rommelt.

Bij chaos aan de buitenkant proberen we vaak de orde te herstellen door terug te keren naar deze die daarvoor bestond. Maar dat is veelal geen goed idee. Immers verandering kan niet anders dan gepaard gaan met chaos. Staan we chaos in de buitenwereld niet toe dan leidt dat tot chaos in de binnenwereld. En dat is een keuze die we beter niet maken.

Maak daarom keuzes die je innerlijke kalmte respecteren, die evenwicht brengen en beweeg eerder mee met de chaos in de buitenwereld, om zo de verandering die op gang is, te bevorderen of op z’n minst toe te laten.

Door de innerlijke rustboei kunnen we binnen- en buitenwereld in evenwicht te brengen, de extremen die we dit jaar zullen ervaren harmoniseren, de polariteit overbruggen, aan inclusiviteit werken met grotere openheid en respect voor individuele verschillen, ten gunste van het goed voor een groter geheel.

2. De groei naar soevereiniteit

 

Soevereiniteit: een begrip dat we nog nauwelijks in onze dagelijkse taal gebruiken, maar dat meer en meer haar plaats terug opeist. Het betekent loskomen van de buitenwereld autoriteit – waar we afstemmen op wat anderen zeggen/dicteren – en vertrouwen op de innerlijke autoriteit. Dat innerlijke weten, de eigen waarden als basis voor beslissingen.

De 2 die veelvuldig in het jaartal aanwezig is, staat voor de Hogepriesteres, symbool voor soevereiniteit. Ze is verbonden met haar intuïtie, heeft toegang tot heilige kennis, het onderbewuste, is vertrouwd met de niet zichtbare wereld… Ze wordt geïdentificeerd met de Shekhinah, het vrouwelijke goddelijke, dat onze wortels voedt, onvoorwaardelijk en in al onze noden voorziet. Vanuit die krachtige wortels kunnen we vrij en tot volle expressie van onszelf in de wereld staan.

Soevereiniteit betekent eveneens verantwoordelijkheid nemen voor denken en daden. Uit de slachtofferrol blijven, want dan geven we alle kracht en macht weg en laten we anderen ons leven invullen en belanden we weer waar we vertrokken.

3. Een shift van hoofd naar hart.

Dat betekent oa een andere inhoud aan succes geven. Voor organisaties een shift van het dominante mannelijke principe van efficiëntie, kostenbeheersing, controle, performantie, financieel resultaat, … en plaats ruimen voor en integreren met het vrouwelijke principe van liefde, veerkracht, verbinding, inclusiviteit, onderscheidend vermogen, creativiteit…

De eerste gesprekken daarrond staan al op de agenda’s.

 

De vele 2’s in 2022 duiden in die richting. Ze vormen samen een 6. En 6 staat voor Venus – de onvoorwaardelijke liefde en de terugkeer naar de moeder.

We hebben nogal wat misvattingen over ‘liefde voorop zetten’. Liefde voorop zetten is niet een leven van opoffering, zoals we leerden. Liefde voorop stellen betekent weten wie je bent, weten dat het universum je draagt en ondersteunt om het goede, het mooie en het heilige te creëren. Het betekent dat je hier bent met een doel en dat dat doel op zich opportuniteiten voor haar eigen vervulling zal creëren. En de beste manier om het niet in de weg te zitten, is meebewegen.

Het innerlijke anker, die ‘rustboei’ aan de binnenkant en de verbinding met sterke wortels (innerlijke autoriteit) helpen je te kiezen – vanuit het hart – voor wat voor jou belangrijk is (soevereine kracht) en dus om neen te zeggen aan die innerlijke tiran, die druk zet, je geen minuut rust gunt en steeds maar aan de verwachtingen van anderen wil voldoen.

Meer inspiratie ontvangen?
Wil je nog meer inspiratie en tips rechtstreeks in je mailbox ontvangen?
Stuur je gegevens via onderstaand formulier door. De rest volgt van zelf. Dankjewel!

* indicates required

Veel vrouwen willen graag een verschil maken, als partner, moeder… als leidinggevende of ondernemer. Elke verandering die we beogen, begint van binnenuit. We hebben onze aandacht teveel aan de buitenkant; zijn voortdurend bezig met wat anderen van ons denken. Dat houdt ons weg van onze kracht, die authentieke innerlijke kracht. De kracht die Wise Women met zichzelf en anderen verbindt.

8 reacties op “2022 – Het jaar van de Soevereiniteit.

 1. soeverein …
  dank voor je kracht en wijsheid

  Ik dein mee in liefde
  een warme glimlach rond mijn lippen

  en schater
  schaterlach
  als een bloemenkind door ’t zomers koren

  wat is het leven een geschenk

  wat ben jij een geschenk

 2. Dag Ruth,

  Wat lees ik je graag!
  Je verwoordt het steeds zo mooi, eenvoudig en vooral krachtig.
  Je teksten zijn als de steentjes die je in een meer gooit: ze maken ruime kringen en bereiken veel dimensies.

  Bedankt!
  Ilse

  1. Hey Ilse, dankjewel voor dit mooie compliment.
   De kracht van beeldende woorden is je ook gegeven.
   Ik zie het zo voor me. Dankjewel!

 3. Dag Ruth,

  Dank wederom voor deze wijsheid en jouw verder onderzoek naar soevereiniteit.
  Zo nodig om ons te verbinden, aan onszelf en aan de ander.
  In onze eigen kracht staan geeft ons vrijheid.
  Met liefdevol warmte ontvang ik jouw schrijven en zet mijn stap naar binnen en buiten!🌸
  Thérèse

  1. Dag Thérèse,
   Jet vervult mijn hart je te lezen.
   Ik zie je wandelen tussen de oevers van beide: binnen… buiten.. binnen….. buiten… 😉
   Warms

 4. Zo warm en mooi en aanmoedigend zijn deze woorden. En vol wijsheid en kracht. Ik dank je van harte om ze te delen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.